Een dagje eilanden
19 september 2025 - Oslo Airport, Noorwegen
Vrijdag 18 september. Vandaag mijn laatste wandeldag in Noorwegen. Nu ik de eerste drie windstreken vanuit Oslo bezien bewandeld heb, blijft alleen het zuiden nog over. Vanuit Oslo direct richting het zuiden, toont de kaart een afwisseling van land en water. Het Oslofjord ligt bezaaid met grotere en kleinere eilandjes.
Eén van de groenste en tevens het onbewoonde eiland is Hovedøya. Vanuit Aker Brygge, de kade, varen met een zeer hoge regelmaat de ferry’s langs de verschillende eilanden. Na een kwartier varen sta ik op het eiland. Weinig mensen zetten op dit eiland momenteel voet aan wal en achteraf begrijp ik waarom. De enige horeca die het eiland biedt, heeft na het afgelopen weekend de deuren tot het voorjaar 2026 gesloten. Er wordt nog gepoetst, maar het koffiezetapparaat is blijkbaar al in de stand winterslaap gezet. Mijn doel is overigens niet primair de horeca, ik wil ook hier een ronde om het eiland lopen. Vanuit de geschiedenis heeft het eiland een strategische functie gehad.
De kanonnen staan nog opgesteld en het kruithuis, de residentie van de commandant en overige legerbouwwerken zijn voor zover als mogelijk bewaard gebleven. Ik wandel ook nu door een doodstil bosgebied met regelmatig uitzicht op het fjord waar wat scheepvaart betreft de nodige beweging is waar te nemen. Het meest opvallende is toch wel dat er vlak langs de kust een saunaboot drijft met naast de kapitein slechts één opvarende, die net even na de stoomcabine en frisse neus op het bovendek genomen heeft.
Vanuit Oslo vertrekt ook dagelijks om 14.00 uur de grote ferry richting Duitsland. Dit schip van de Color Line maakt zijn vertrek duidelijk kenbaar door flink de scheepshoorn over de stad en het fjord te laten klinken.
Ondanks het feit dat Hovedøya onbewoond is, ligt de jachthaven toch bomvol met zeilschepen en andere motorjachten. In het zomerseizoen komen de bewoners vanuit Oslo waarschijnlijk met de pont naar het eiland om vervolgens met hun eigen boot het open water te bevaren.
Een topic is ook voor de meeste eilandbezoekers een rondgang door de kloosterruïnes. Het klooster is al in 1147 tijdens de Middeleeuwen gesticht door de Engelse cisterciënzer monniken vanuit de abdij van Kirkestead in Lincoln.
Momenteel vinden er de nodige restauratiewerkzaamheden plaats om het historisch bouwwerk voor zover als mogelijk voor de toekomst te bewaren.
Na alle historische elementen en bijna alle paden van het eiland gezien te hebben besluit ik met de ferry de tocht langs de overige eilanden te maken. Met een uurtje varen op een praktisch lege pont kom ik terug aan wal bij Aker Brygge, waar het zoals altijd druk is met de locale bevolking en toeristen van over de hele wereld.
Met al mijn gemaakte wandelingen in de afgelopen week heb ik een totaal nieuwe indruk gekregen van de stad Oslo en omgeving. Ook al wonen er zo’n miljoen inwoners in de agglomeratie Oslo, voor wie het wil, is met het geweldige openbaar vervoer het buitengebied dichtbij. De Frilufsliv-beleving ligt dus voor iedereen binnen handbereik.
De rest van de dag geef ik alle mooie ervaringen van deze week een plekje en tegelijkertijd gaan mijn gedachten uit naar de thuissituatie in Breda, waar al dat mooie wat ik hier beleef, voor onze goede vriend niet meer binnen bereik is. Morgen zal ik fijn nog bij hem zijn.
Bedankt voor jullie reactie.

fijne terugreis en tot horens.
Dank weer voor het reisverslag! We hopen dat je met deze belevenissen je zinnen even hebt kunnen verzetten en dat je nieuwe energie op hebt gedaan!
Sterkte de komende dagen!
Groetjes,
Paul en Marionne.
Bedankt voor de reisverslagen.
Behouden thuisreis met de groeten aan Leatitia.